maandag 19 november 2012

Sinterklaas voor inburgeraars

Hij komt, hij komt,
de lieve, goede Sint....

Hoewel de meeste Nederlanders hiermee zijn opgegroeid, is de goede man voor veel inburgeraars een totaal nieuwe verschijning. We gaan dus even kennismaken.

Wie is Sinterklaas?
Sinterklaas, of eigenlijk Sint Nikolaas, is ruim 1700 jaar geleden geboren in het plaatsje Patara dat nu in Turkije ligt. Hij was een bisschop die na zijn dood heilig werd verklaard. Dat had verschillende redenen. Zo ging het verhaal dat drie scholieren die door een herbergier werden gedood, door Nicolaas weer tot leven werden gewekt. In de loop der jaren veranderde Sint in een boeman. En nog weer later werd hij gebruikt om kinderen te gehoorzamen. Tegenwoordig is hij weer geliefd bij kinderen en is het Sinterklaasfeest een waar familiefeest geworden.

Zwarte Piet
Sinterklaas heeft ook een hulpje, Zwarte Piet. Veel kinderen vinden dat leuk, want de pieten zijn ondeugend en dansen grappig. Ook klimmen zij vanaf het dak door je schoorsteen om een cadeautje in je schoen te doen en strooien zij met lekkers. Maar er zijn ook bezwaren. Zo komt ieder jaar de discussie over discriminatie en racisme weer op gang.

Schoen zetten, pakjesavond, lootjes trekken
Het vieren van het Sinterklaasfeest kent een aantal rituelen. Sinterklaas en de Pieten komen half november met de stoomboot vanuit Spanje naar Nederland. Dat noemen we de 'intocht'. Vanaf dat moment mogen kinderen af en toe hun 'schoen zetten'. Ze zetten hun lege schoen (eventueel met een wortel voor het paard) bij de haard, zodat Zwarte Piet er gemakkelijk bij kan. De volgende dag vinden ze een kleine verrassing in hun schoen, bijvoorbeeld een chocoladeletter. Op 5 december -als Sint jarig is- is het pakjesavond. Die avond brengt hij bij alle kinderen een zak vol met cadeautjes langs. Ook volwassenen vieren pakjesavond en geven elkaar, vaak anoniem, cadeautjes. Soms met een sinterklaasgedicht erbij, of verpakt als 'surprise'. Door van tevoren naamlootjes te trekken, weet je voor wie je een surprise of gedicht moet maken.

Liedjes, lekkernijen, het boek en de roe
Er zijn heel veel bekende Sinterklaasliedjes die door de kinderen uit volle borst worden gezongen om de Sint te verwelkomen. Pepernoten en marsepein zijn bekende lekkernijen die traditioneel op pakjesavond gegeten worden, net als een banketstaaf. Maar het is niet alleen maar feest, Sint kan ook streng zijn. In zijn grote boek staat beschreven welke kinderen ondeugend zijn geweest. Voor die kinderen wacht de roe (een takkenbosje), of nog erger, de zak. Om mee genomen te worden naar Spanje. Gelukkig komt dat nog maar zelden voor!

Best bewaarde geheim
Of Sinterklaas nou wel of niet bestaat, is misschien wel het best bewaarde geheim voor kinderen in Nederland. De meeste kinderen ontdekken in de bovenbouw van de basisschool vanzelf hoe het Sinterklaasverhaal echt in elkaar steekt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten