vrijdag 2 november 2012

Brug te ver

'Bruggen slaan' is het motto van het nieuwe regeerakkoord. We zijn bij NLtraining erg benieuwd of we die bruggen ook zien op het vlak van inburgering en integratie en nemen het regeerakkoord eens onder de loep. Wat zijn de consequenties van het samengaan van PvdA en VVD wanneer je hier moet inburgeren en de Nederlandse taal moet leren?

Geen taal, geen uitkering
We zien al snel dat het huidige beleid wordt voortgezet en op sommige punten wordt aangescherpt. 'Wie de Nederlandse taal niet beheerst krijgt geen bijstandsuitkering', is daar een voorbeeld van. Ook worden de eisen voor inburgering aangescherpt, zowel in het buitenland als in Nederland. Het is ons niet meteen duidelijk hoe hieraan invulling gegeven gaat worden, maar in het regeerakkoord staat dat inburgeringsinspanningen 'consequent en vanaf het begin moeten worden gevolgd. Wie zich onvoldoende inzet verliest de verblijfsvergunning'. Dat laatste geldt niet voor degenen met een verblijfsvergunning asiel, maar ook zij moeten zich inzetten om belemmeringen voor werk weg te nemen (zoals het niet beheersen van het Nederlands).

Zelf financieren
Een ander punt is dat de inburgeraar de voorbereiding op het inburgeringsexamen zelf moet financieren. Wie dat niet kan betalen kan terecht bij een sociaal leenstelsel. Op dit punt volgt het regeerakkoord de nieuwe Wet inburgering die per 1 januari 2013 in werking treedt. Mensen met een asielstatus krijgen gelukkig nog wel een aanbod.

Succesvolle integratie
Uitgangspunt bij dit akkoord is dat migranten op eigen benen kunnen staan. PvdA en VVD zien dat voor alle nieuwkomers de beheersing van het Nederlands, kennis van de samenleving en betaald werk het beste perspectief biedt op succesvolle integratie. We kunnen niet anders stellen dan dat we het daar mee eens zijn. Toch denken we dat het allemaal niet vanzelf gaat en dat zoiets professionele begeleiding vergt, eventueel ondersteund door vrijwilligersinitiatieven. In onze ogen is dat alleen te realiseren via een forse inspanning op gemeentelijk niveau. Maar ja..., dat is voor onze bruggenbouwers waarschijnlijk toch écht een brug te ver.

Lees hier het volledige regeerakkoord.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten