vrijdag 21 december 2012

Over het Mayaschrift enzo

Op deze 21ste december 2012 willen we jullie enkele wetenswaardigheden over het Mayaschrift natuurlijk niet onthouden. Dus gingen we online op zoek en kwamen achter het volgende.

De ontcijfering
Het Mayaschrift werd lange tijd in hiƫrogliefen geschreven. Het ontcijferen van het oorspronkelijke Mayaschrift heeft wel even geduurd. Men is in 1787 al begonnen met het ontcijferen ervan, maar pas in de jaren zeventig van de vorige eeuw kwam het in een stroomversnelling. Tot op de dag van vandaag is het nog niet in zijn geheel ontcijferd.

Onzinvertalingen
Lang zat men op het verkeerde spoor om het schrift te ontcijferen. Men ging er aanvankelijk van uit dat de 800 afzonderlijke schrifttekens samen een alfabet vormden. Maar het Mayaschrift bleek een logosyllabisch schrift. Dat wil zeggen dat het bestaat uit een combinatie van tekens die de klank en betekenis van een woord weergeven (logogrammen) en tekens die lettergrepen weergeven (syllabe-gliefen). Het schrift wordt gelezen van links naar rechts en van boven naar beneden in kolommen van twee schrifttekens. Voordat dat ontdekt werd leverden de vertalingen slechts onzinvertalingen op.

Cursus Nederlands
Dat de wereld zou vergaan is een al even onzinnige vertaling van westerlingen, lezen we bijvoorbeeld vandaag in de Volkskrant. Maar commercie en pers haakten er enthousiast op in en de hele toestand werd een hype. Gelukkig is er vooralsnog op deze dag niks aan de hand. En kun je gewoon bij NLtraining een goede en gecertificeerde cursus Nederlands blijven afnemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten