donderdag 6 december 2012

Hoe zit dat met die taalniveaus?

Of je nu Engels, Frans of Nederlands leert, in Europa zijn er taalniveaus vastgelegd. Ze lopen altijd van A1 (laagste) tot C2 (hoogste). Inburgeringsplichtigen in Nederland moeten zorgen dat ze Nederlands leren spreken, lezen, schrijven en verstaan op A2-niveau. Maar wat houdt dat nou in?

Taalniveau A0 en A1
Iemand die de taal nog op geen enkele manier beheerst, zit op A0-niveau. Iemand op niveau A1 kan vertrouwde, dagelijkse woorden en basiszinnen herkennen als mensen langzaam en duidelijk spreken. Hij of zij kan ook een eenvoudig gesprek voeren, aangenomen dat de andere persoon bereid is om dingen te herhalen of opnieuw te formuleren in een langzamer spreektempo. Eenvoudige vragen stellen en beantwoorden over directe behoeften of zeer vertrouwde onderwerpen, hoort ook bij niveau A1, evenals een korte, eenvoudige briefkaart schrijven (bijvoorbeeld voor het zenden van vakantiegroeten) of het invullen van formulieren met persoonlijke gegevens.

Bij taalniveau A1 is de communicatie dus nog zeer eenvoudig. De zinnen zijn kort en duidelijk. Iemand die in het buitenland de inburgeringscursus heeft gehaald en naar Nederland mag komen, zit op A1 niveau. Maar pas op, als je het niet bijhoudt, ben je het ook snel weer kwijt!

Taalniveau A2
Bij taalniveau A2 is de communicatie nog steeds eenvoudig. Mensen die de taal op A2-niveau beheersen kunnen zinnen en vaak voorkomende uitdrukkingen begrijpen met betrekking tot onderwerpen van onmiddellijk belang (bijvoorbeeld informatie over zichzelf en familie, boodschappen doen, werk). Zij kunnen in eenvoudige en alledaagse situaties communiceren over vertrouwde en alledaagse onderwerpen. Ook kunnen zij in eenvoudige termen aspecten van hun achtergrond, hun onmiddellijke omgeving of hun onmiddellijke behoeften beschrijven. De woorden die gebruikt worden, komen veel voor. Uitdrukkingen worden alleen gebruikt als ze zeer veel voorkomen.

Hogere taalniveaus
Er is een handig overzicht gemaakt waarop je alle taalniveaus kunt zien, inclusief de bijbehorende competenties. Wil je een Nederlandse taal- of inburgeringscursus volgen, dan kun je terecht via www.nltraining.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten