dinsdag 18 december 2012

18 December: Internationale Dag van de Migrant

Wist u dat het Internationale Migrantendag is? Deze dag wordt vandaag voor de twaalfde keer gevierd. In 1990 ondertekende de VN de conventie voor de bescherming van  gastar-beiders en hun families. In 2000 riep de VN die dag uit tot Internationale dag van de Migrant. 

In Nederland lijkt er niet al te veel aandacht voor deze dag. Wel start Dokters van de Wereld vandaag haar campagne om ook 'ongedocumenteerden' toegang te bieden tot medische zorg. Kijk voor meer informatie op dagvandemigrant.nl.

De Dag van de Migrant is in het leven geroepen om:
  • de bijdragen te erkennen die miljoenen migranten wereldwijd leveren aan de ontwikkeling en het welzijn van vele landen; 
  • te eisen dat er een einde komt aan elke vorm van misbruik en geweld ten overstaan van migranten en hun gezinnen en om respect voor de fundamentele mensenrechten aan te moedigen; 
  • regeringen overal ter wereld op te roepen de VN-Conventie voor Arbeidsmigranten te ratificeren; 
  • te vragen dat overheden verantwoording afleggen over hoe ze met migrantenrechten omgaan. 

Destijds zei Kofi Annan, voormalig Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties:

"Op deze Internationale Migrantendag spoor ik alle lidstaten die dat nog niet hebben gedaan, aan de Conventie te tekenen en te ratificeren en hoe dan ook aan alle migranten de rechten toe te kennen die ze nodig hebben en verdienen. Steeds meer mensen hebben te maken met internationale migratie, vandaag meer dan ooit. Laten we dus samenwerken zodat deze mondiale tendens voordelen brengt voor iedereen die erbij betrokken is, hetzij voor de landen van herkomst en van bestemming, hetzij voor de migranten zelf."

En dat zijn wat ons betreft nog steeds heel wijze woorden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten